23 Sep
2 min

Auteursrechtconflict Sonja Bakker: waarom je de creatie van een ander niet zomaar moet delen

Eén van de foodbloggers was hier niet blij mee. Haar foto en recept waren verspreid onder de ruim 77.000 volgers van Sonja Bakker zonder dat zij daarvoor toestemming had gegeven. Ook een naamsvermelding ontbrak. De foodblogger stelt dat sprake is van auteursrechtinbreuk.

De foodblogger meldt het niet alleen bij Sonja Bakker maar ook bij Instagram. De gevolgen voor Sonja Bakker zijn groot, Instagram besluit haar account per direct te verwijderen en daarmee verliest zij in één klap al haar volgers.

Sonja Bakker heeft inmiddels aangegeven dat er inderdaad fouten zijn gemaakt. Wel maakt ze de kanttekening dat ze zelf geen idee had. Het zouden haar medewerkers zijn geweest die de recepten en foto’s van internet hebben geplukt om ze vervolgens op haar Instagrampagina te plaatsen. Ze wist niet anders dan dat de foto’s rechtenvrij waren.

Wanneer is er sprake van auteursrechtinbreuk en kan Sonja Bakker zich verweren met het argument dat het haar werknemers zijn die een fout hebben gemaakt? Wij vertellen je er meer over in deze blog. 

Ontstaan auteursrecht

De eerste stap die je neemt bij het beoordelen of er sprake is van inbreuk, is of de foto en de tekst worden beschermd door het auteursrecht. 

Het auteursrecht ontstaat automatisch, je hoeft er niets voor te doen. Althans, je moet je creatieve brein nog wel laten werken. Zonder creatieve keuzes en originaliteit kan er namelijk geen auteursrecht rusten op een werk. 

Wil de foodblogger een succesvol beroep doen op het auteursrecht dan moet zij kunnen aantonen dat er creatieve keuzes zijn gemaakt bij het opstellen van de recepttekst en het maken van de foto. 

Plaats je een ingrediëntenlijst met daaronder enkel een beschrijving hoe lang je rijst moet koken en kip moet bakken dan rust daar zeer zeker geen auteursrecht op. Maar leg je op een creatieve manier uit hoe je een bepaald gerecht moet bereiden dan bestaat er een kans dat er wel auteursrecht rust op de tekst van het recept.

Ontstaan auteursrecht

Inbreuk auteursrecht

Als je tot de conclusie komt dat er auteursrecht rust op een werk dan mag een ander het werk niet zomaar kopiëren en delen. Om te beoordelen of sprake is van inbreuk, neem je een tweede stap. Je gaat het originele werk en het potentiële inbreukmakende werk met elkaar vergelijken. 

Bij het conflict tussen Sonja Bakker en de foodblogger geldt dat de foto één-op-één is overgenomen zonder naamsvermelding. De kans dat Sonja Bakker auteursrechtinbreuk heeft gepleegd ten aanzien van de foto staat daarmee vast.

Voor de recepttekst van het recept ligt het mogelijk anders. Sonja Bakker heeft namelijk een aantal aanpassingen doorgevoerd in de recepttekst. Maar is het origineel herkenbaar? Dan heb je wel degelijk toestemming nodig van de maker, dan is er namelijk sprake van een bewerking. 

Werknemer heeft de foto’s en recepten online geplaatst

In de verklaring van Sonja Bakker is dus te lezen dat zij zich van geen kwaad bewust was. Ze wist niet anders dan dat haar werknemer rechtenvrije foto’s op haar Instagrampagina had geplaatst. 

Kan Sonja Bakker zich verweren met dit argument? 

In principe is de werkgever aansprakelijk voor de fouten die zijn gemaakt door een werknemer. De werkgever heeft zeggenschap over de werknemers en kan zich dus niet zomaar verschuilen achter een verkeerde keuze die zijn werknemer heeft gemaakt. Dit geldt ook als een werknemer inbreuk maakt op het auteursrecht van een ander. Als de werkgever kan bewijzen dat er opzet in het spel is bij de werknemer dan kan dit wel in het voordeel uitpakken van de werkgever.

Maar één ding is zeker, het levert een vervelde situatie op als één van jouw werknemers inbreuk maakt op het auteursrecht van een ander zonder dat je hiervan op de hoogte bent. Als werkgever is het daarom belangrijk om duidelijk afspraken te maken met jouw werknemers over het gebruik van materiaal waar auteursrecht of andere intellectuele eigendomsrechten op rusten.

Conclusie

Het één-op-één kopiëren van een simpele foto of korte tekst lijkt soms onschuldig. Toch kan het helemaal verkeerd aflopen. Niet alleen kan je worden gesommeerd om een schadevergoeding te betalen maar ook je reputatie kan aanzienlijk worden aangetast. 

Deel dus niet zomaar een foto of een tekst van een ander. Heb je werknemers in dienst? Zorg er dan voor dat je duidelijke afspraken maakt over het gebruik van materiaal waar intellectuele eigendomsrechten van een ander op rusten.

DOEN Legal Blog