Het beschermen van een naam of een logo

Kantoornieuws

Om je product of dienst te onderscheiden van die van de concurrent, is een goede naam en/of logo heel belangrijk. Je wilt namelijk dat als mensen de naam horen of het logo zien, dat ze dit direct koppelen aan jouw product of dienst. Andersom geldt ook: als mensen op zoek zijn naar een product of dienst, wil je dat ze gelijk aan jouw naam denken. Een goede naam/logo is dus essentieel. Je wil voorkomen dat jouw concurrent een identieke naam gaat voeren. Om dat te voorkomen is het belangrijk om jouw naam of logo te registeren als merk. 

Wat kan je als merk beschermen?

Het is belangrijk dat een merk voldoende onderscheidend vermogen heeft. Dat betekent dat een merk geen kenmerken van de producten of diensten mag aanduiden zoals ingrediënten, functies, de plaats van herkomst, of andere kenmerken. Het moet dus niet puur beschrijvend zijn voor het product of de dienst waar het voor geregistreerd wordt. Een eenvoudig voorbeeld: je kan niet het woord ‘Apple’ voor appels registreren, maar het is wel een geldig merk voor computers. 

Een merkrecht krijg je door je naam en/of logo te registreren bij in het merkenregister. In Nederland kan je je merk inschrijven bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Als je merk niet onderscheidend (genoeg) is, kun je je merk niet registreren bij het BOIP.

Bescherming merkenrecht

Heb je eenmaal een merkregistratie in handen, dan kan je optreden tegen anderen die jouw merk (of iets wat daar veel op lijkt) gebruiken.

De eerste stap die je kan nemen is het versturen van een sommatiebrief. In een sommatiebrief geef je aan dat jij de merkhouder bent van het desbetreffende merk. Je kan onder andere eisen dat de inbreukmaker stopt met het gebruik van het inbreukmakende teken en een schadevergoeding betaalt. Om ervoor te zorgen dat de inbreukmaker ook daadwerkelijk stopt, kun je er consequenties aan verbinden als de inbreukmaker geen gehoor geeft aan de sommatiebrief. 


Ondanks dat in veel gevallen de inbreukmaker zal stoppen met het gebruik van het inbreukmakende teken, zal het ook voorkomen dat de inbreukmaker geen gehoor geeft aan de sommatiebrief. In deze situatie kan je ervoor kiezen om een rechtszaak te beginnen om de inbreuk op jouw merkenrecht te stoppen. 
 

Conclusie

Door je naam en/of logo te registreren als merk, heb je een sterk wapen in handen om op te treden tegen inbreukmakers. Heb jij hulp nodig bij de het beschermen of de handhaving van jouw merkrechten? Neem dan contact op met een van onze advocaten, zij helpen je graag verder. 

Profielafbeelding Esther Brons-Stikkelbroeck

Contactinformatie

Esther Brons-Stikkelbroeck


06 28090966
esther@doenlegal.nl Socials

DOEN Legal Blog