Maaltijdbezorgers Deliveroo, werknemer of zzp'er?
OvereenkomstenrechtIn Nederland is een groot aantal mensen werkzaam als zelfstandige zonder personeel of zzp’er. Voor een deel van hen geldt, dat zij meer werknemer dan zzp’er zijn. Die zzp’ers missen door toch te werken als zelfstandige, de bescherming van het arbeidsrecht. De opdrachtgevers lopen op hun beurt het risico alsnog met werkgeversverplichtingen geconfronteerd te worden.
Zo ook Deliveroo. Een Brits internetplatform, waarvan de koeriers aan klanten maaltijden thuisbezorgen.
De Hoge Raad deed op 24 maart 2023 een belangrijke uitspraak over de arbeidsstatus van deze maaltijdkoeriers. Zij werkten op basis van een opdracht en toch bestempelt de Hoge Raad de overeenkomst als arbeidsovereenkomst. Het gevolg: ondanks de schriftelijke opdracht en de inschrijving bij de KvK waren de koeriers geen zzp’ers. Hen komt alle bescherming toe die de wet aan een arbeidsovereenkomst verbindt, zoals ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte en recht op vakantiegeld en vakantiedagen.
Bedoeling versus werkelijkheid
De Hoge Raad bevestigt de eerdere uitspraken van rechtbank en gerechtshof. Daarbij vervolgt de Hoge Raad zijn eerdere uitspraken.
In het Participatieplaats-arrest overwoog de Hoge Raad dat:
‘de wet de arbeidsovereenkomst omschrijft als de overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Indien de inhoud van een overeenkomst voldoet aan deze omschrijving, moet de overeenkomst worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst.
Niet van belang is of partijen ook daadwerkelijk de bedoeling hadden de overeenkomst onder de wettelijke regeling van de arbeidsovereenkomst te laten vallen. Waar het om gaat, is of de overeengekomen rechten en verplichtingen voldoen aan de wettelijke omschrijving van de arbeidsovereenkomst. Anders dan uit het arrest Groen/Schoevers wel is afgeleid, speelt de bedoeling van partijen dus geen rol bij de bij de vraag of de overeenkomst moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst’.
Bovendien overwoog de Hoge Raad dat:
‘de kwalificatie van een overeenkomst moet worden onderscheiden van de daaraan voorafgaande vraag welke rechten en verplichtingen partijen zijn overeengekomen. Die vraag dient te worden beantwoord aan de hand van de Haviltexmaatstaf. Nadat de rechter met behulp van die maatstaf de overeengekomen rechten en verplichtingen heeft vastgesteld (uitleg), kan hij beoordelen of die overeenkomst de kenmerken heeft van een arbeidsovereenkomst (kwalificatie).’
Voor het beantwoorden van de vraag hoe een overeenkomst gekwalificeerd moet worden, is dus relevant wat partijen aan wederzijdse rechten en plichten hebben afgesproken. Die werkelijkheid beslist of een overeenkomst bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst is.
De maaltijdbezorgers van Deliveroo
Wat hadden Deliveroo en haar bezorgers afgesproken en hoe zag hun werkelijkheid eruit?
Deliveroo dreef in Nederland een platform waarop bij onafhankelijke restaurants maaltijden konden worden besteld en betaald. Zij bood daarbij een bezorgdienst aan voor de bezorging van de maaltijden vanaf de restaurants naar de klanten. De bezorgers werkten oorspronkelijk op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Op enig moment besloot Deliveroo deze arbeidsovereenkomsten niet meer te verlengen. Sinds dat moment werkten bezorgers op basis van een opdrachtovereenkomst. Partijen spraken met elkaar af dat de bezorgers als zzp’ers actief waren. Ze waren niet verplicht de bezorging zelf te doen, er werd per geleverd bestelling en op factuur betaald en er bestond geen gezagsverhouding.
Hoe werkte dit in de praktijk. Deliveroo betaalde haar bezorgers een vast bedrag per afgeleverde bestelling. Betaling vond plaats op basis van een factuur. De opdrachtovereenkomst kon door de bezorger per direct worden opgezegd. Voor Deliveroo gold een opzegtermijn van een week. Bezorgers moesten gebruik maken van een app om op hun telefoon bestellingen te ontvangen. Een bezorger kon op deze app inloggen. Uitsluitend bezorgers die waren ingelogd kregen een bestelling aangeboden. Een aangeboden bestelling kon geweigerd worden. Volgens het contract konden bezorgers zich laten vervangen om de bezorging door een ander te laten verrichten, op voorwaarde dat de vervanger een geldig legitimatiebewijs en een bewijs van het recht om in Nederland te werken toonde. Voordat bezorgers (of hun vervangers) konden beginnen bij Deliveroo, moesten zij een aantal instructiefilms hebben bekeken. Het materiaal leverde de bezorger zelf, in ieder geval een smartphone en het vervoermiddel.
De rechtszaak tussen FNV en Deliveroo
Medio 2018 dagvaart de FNV Deliveroo. FNV vordert in die procedure dat de rechtsverhouding tussen Deliveroo en haar bezorgers was aan te merken als arbeidsovereenkomst. Dit in afwijking van de gemaakte afspraak van opdracht. De reden: de werkelijkheid rechtvaardigt een andere arbeidsstatus en dus bescherming van de bezorgers.
Deliveroo is een andere mening toegedaan. Het zou gaan om zuivere opdrachten. Zzp’ers kunnen zelf kiezen welke opdrachten ze aannemen, ze zijn niet beperkt tot het uitvoeren van opdrachten voor uitsluitend Deliveroo en ze kunnen flexibel opereren. Ze zijn vrij inzetbaar.
Bij de beantwoording van de vraag of de maaltijdbezorgers eigenlijk een arbeidsovereenkomst hebben, draait het in deze zaak om de invulling van het gezagscriterium.
Van gezag is sprake als de werkverschaffer een instructiebevoegdheid heeft ten opzichte van de werker. Bovendien is relevant of het werk organisatorisch is ingebed in de onderneming van de werkverschaffer. Als de werkzaamheden een wezenlijk onderdeel uitmaken van de bedrijfsvoering, kan daar sprake van zijn. Alleen als de werker als zelfstandig ondernemer kan worden beschouwd, is géén sprake van organisatorische inbedding van het werk in de onderneming van de werkverschaffer. Het is het een of het ander: de werker werkt ‘in dienst van een ander’ doordat het werk is ingebed in de onderneming van die ander, of de werker heeft zijn of haar eigen onderneming. Ook bij het gezagscriterium geldt: er moet gekeken worden naar de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden.
De rechtbank en het gerechtshof verklaren dat de rechtsverhouding tussen Deliveroo en haar bezorgers, in afwijking van het schriftelijke contract, is aan te merken als een arbeidsovereenkomst.
Hoge Raad
De Hoge Raad is het daarmee eens. Hij oordeelt dat het gerechtshof terecht besliste dat bij de bezorgers is voldaan aan de drie eisen die de wet aan het bestaan van een arbeidsovereenkomst verbindt. Er moet arbeid worden verricht door de werknemer, er moet loon worden betaald door de werkgever en de werknemer moet onder gezag van de werkgever hebben gewerkt.
Voor wat betreft de factor arbeid heeft de Hoge Raad verduidelijkt, dat niet aan het aannemen van een arbeidsovereenkomst in de weg staat dat de bezorgers de vrijheid hadden om al dan niet in te loggen op de app (en bezorgingen te verrichten) en ook niet dat de bezorgers zich konden laten vervangen.
Ten aanzien van het gezagscriterium is verduidelijkt dat de rechter ook mag kijken of het werk dat wordt verricht 'organisatorisch is ingebed' in de organisatie en daarmee behoort tot de normale bedrijfsarbeid van de onderneming van de werkgever.
Dat is echter slechts één van de in aanmerking te nemen omstandigheden. Er moet holistisch worden gekeken naar alle omstandigheden van het geval.
Conclusie
Voor de vraag of iemand werknemer of zelfstandig ondernemer is, zijn alle feiten en omstandigheden relevant. Niet alleen de papieren overeenkomst of de bedoeling van de contractspartners, maar ook de werkelijke situatie.
Bij de vraag of er sprake is van een gezagsverhouding tussen opdrachtgever en de zzp’er, gaat het bovendien niet alleen om de instructiebevoegdheid van de werkverschaffer. Veel belangrijker is of het werk organisatorisch is ingebed in de onderneming van de werkverschaffer. Als de werkzaamheden een wezenlijk onderdeel uitmaken van de bedrijfsvoering, zal daar snel sprake van zijn.
Hoewel vakbond FNV deze uitspraak een belangrijke overwinning niemt in de strijd tegen schijnzelfstandigheid, wil dit niet zeggen dat alle zzp’ers die werkzaamheden verrichten voor een platform werknemer van dat platform zijn.
Als de betreffende zzp’er als zelfstandig ondernemer kan worden beschouwd, is géén sprake van organisatorische inbedding van het werk in de onderneming van de werkverschaffer. Het is als uitgangspunt het een of het ander: de werker werkt ‘in dienst van een ander’ doordat het werk is ingebed in de onderneming van die ander, of de werker heeft zijn of haar eigen onderneming.
Belangrijkste conclusie: er wordt gekeken naar de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden.
DOEN Legal Blog

Waarschuwingsplicht aannemer voor risico’s gaat ver
Een aannemer waarschuwt een huiseigenaar dat spouwmuurisolatie vervuilend kan zijn voor deuren en muren, en dat hij daarvoor niet aansprakelijk is. Als de vervuiling inderdaad optreedt, wil de eigenaar toch een schadevergoeding. Heeft de aannemer hem ...

Geen ontslagvergunning UWV, toch geen billijke vergoeding
Als een werkgever de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer wil opzeggen, is toestemming van het UWV nodig. Zonder toestemming kan de werknemer aanspraak maken op een billijke vergoeding. Maar niet altijd, leert deze zaak. Een vrouw werkt als ...

Webshop moet snel reageren als klant product terugstuurt
Voor wiens rekening en risico komt het als een klant een via internet besteld product terugstuurt, maar de webshop beweert dat dit niet is aangekomen? Een klant bestelt in de kerstperiode bij een webshop een hondenjasje en -truitje, voor in totaal ...

Opdrachtgevers verwijten installatiebedrijf lekkage te hebben veroorzaakt
Een installatiebedrijf krijgt de opdracht een badkamer te verbouwen. Volgens de opdrachtgevers heeft hij daarbij een lekkage veroorzaakt, de douchevloer niet goed aangelegd en de tegels niet goed gevoegd. Als de installateur daarna langskomt en ...

Werknemer schakelt bedrijf van vriendin in zonder toestemming werkgever: ontslag op staande voet
Een werknemer schakelt het bedrijf van zijn vriendin in voor diensten, maar meldt zijn baas niet dat het om het bedrijf van zijn partner gaat. Hij wordt op staande voet ontslagen. Dat ontslag is terecht, oordeelt de kantonrechter, en naar ...

Werkgever moet herplaatsingsverplichting serieus nemen
Als een werknemer disfunctioneert, wil de werkgever de arbeidsovereenkomst ontbinden. Hij heeft de plicht om de werknemer te herplaatsen, maar spant zich daarvoor onvoldoende in. Een werkgever vindt dat een werknemer niet goed functioneert en vraagt ...

Nieuwe energieleverancier kan na overname klantenbestand niet zomaar hogere tarieven hanteren
Na het faillissement van een energieleverancier wordt het klantenbestand verkocht aan een andere leverancier, die gebruik blijft maken van dezelfde tussenpersoon. Als een klant niet betaalt voor al geleverde elektriciteit en gas, stapt de nieuwe ...

Alcoholverslaafde werknemer schendt re-integratieverplichtingen: arbeidsovereenkomst ontbonden
Een werknemer kampt met een alcoholverslaving en komt daardoor zijn re-integratieverplichtingen niet na. Aan controlevoorschriften van de werkgever houdt hij zich ook niet. Het bedrijf stapt naar de kantonrechter en vraagt om ontbinding van de ...

Afspraken in appjes kunnen ook rechtsgeldig zijn
Vaak worden, buiten een officiële overeenkomst om, aanvullende afspraken gemaakt in mails of WhatsAppjes. De vraag is of die ook steeds moeten worden nagekomen. Afspraken over de klachttermijn gelden niet als die gaan over de hoogte van ...

Exclusiviteit wervings- en selectiebureau en boete
Werving- en selectiebureaus krijgen vaak per plaatsing betaald voor hun diensten. Om te voorkomen dat een opdrachtgever zelf rechtstreeks kandidaten benadert en plaatst, spreken zij exclusiviteit af. Soms staat er ook een boete op het zonder ...

Verboden afspraken tussen leveranciers en afnemers
Leveranciers werken vaak samen met afnemers. Denk aan een franchisegever met zijn franchisenemers, of aan een fabrikant met zijn distributeurs. Zij maken onderling afspraken over de koop en wederverkoop van producten en diensten. Dit mag en werkt ...

Verkoper moet koper wijzen op zijn ontbindingsrecht
Bij een consumentenverkoopovereenkomst, ook via internet, moet de verkoper een koper wijzen op diens ontbindingsrecht. Deze verkoper deed dat niet, waardoor de termijn voor ontbinding wettelijk werd verlengd naar één jaar. Een vrouw ...

Aannemer krijgt geen redelijke kans tot herstel van gebreken: opdrachtgever moet betalen
Een aannemer moet goed en deugdelijk werk afleveren. Doet hij dat niet, dan is in beginsel sprake van een tekortkoming waarvoor hij aansprakelijk is. Is daarvan sprake, dan geldt dat bij gebreken na de oplevering waarvoor de aannemer aansprakelijk ...

Wetsvoorstel om werken met zelfstandigen en werknemers te verduidelijken
In de praktijk is niet altijd duidelijk of iemand in dienst is bij een bedrijf of er als zelfstandige werk verricht. Het demissionaire kabinet wil dat dit onderscheid duidelijker wordt. Daarom komt het demissionaire ministerie van Sociale Zaken en ...

Het beschermen van een naam of een logo
Om je product of dienst te onderscheiden van die van de concurrent, is een goede naam en/of logo heel belangrijk. Je wilt namelijk dat als mensen de naam horen of het logo zien, dat ze dit direct koppelen aan jouw product of dienst. Andersom geldt ...

Hoe maak je bindende afspraken over de beëindiging van een franchiseovereenkomst?
Franchiseovereenkomsten worden vaak voor een vaste periode van 5 jaar afgesloten. Tussentijds kan zo’n overeenkomst niet worden opgezegd, behalve in uitzonderlijke omstandigheden. Als de franchisegever of de franchisenemer toch tussentijds wil ...

Eerst waarschuwing over functioneren werknemer, dan pas demotie
Een werknemer een lagere positie geven en in een lagere salarisschaal plaatsen (demotie) kan alleen als hij hiervoor is gewaarschuwd en de kans heeft gehad zijn functioneren te verbeteren. Dat merkte een werkgever die een chef patissier in dienst ...

Werk aan hogedrukreiniger: reparatie of nieuwe opdracht voor herstel?
Een bedrijf voert meerdere keren werkzaamheden uit aan hogedrukreinigers van een ander bedrijf en klust daarbij ook aan een kraan. De opdrachtgever betaalt slechts een deel van het daarvoor gefactureerde bedrag. Volgens hem ziet het werk vooral op ...

Geen afspraken over autoreparatie? Factuur hoeft niet te worden betaald
Wie zijn auto alleen voor een diagnose naar de garage brengt, hoeft niet de factuur te betalen als er ook reparaties zijn uitgevoerd. De garage moet dan maar bewijzen dat de klant wél een reparatie wenste. Dat ontdekte een garage waar een ...

Beloofde bonus daadwerkelijk uitkeren hoort bij goed werkgeverschap
Een werkgever mag niet zomaar besluiten een werknemer geen bonus te geven, en anderen wel. Als de doelstellingen zijn behaald, zoals winstgevendheid of de inzet van medewerkers, moet de bonus worden uitgekeerd. Deze werkgever had daar geen zin in, ...

Zet niet te snel een recherchebureau in om zieke werknemer te observeren
Als een werkgever het niet vertrouwt wanneer een medewerker zich ziek meldt, kan niet zomaar een recherchebureau worden ingeschakeld. Als daarvoor geen heel goede reden is, kan dit de werkgever duur komen te staan. Dat merkte een bedrijf dat ...

Werkgever mag alleen bij uitzondering transitievergoeding weigeren
Als een werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt, heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. Alleen in uitzonderlijke situaties krijgt hij die vergoeding niet. In deze zaak was het de vraag of het weigeren van een passende functie zo’n ...

Consument niet gebonden aan oneerlijke algemene voorwaarden
Door een organisatie gehanteerde algemene voorwaarden moeten eerlijk zijn. Is dat niet zo, dan is een consument er niet aan gebonden. Zoals deze patiënt, die daarom niet alle tandartskosten hoeft te betalen. Een tandarts behandelt een patiënt. De ...

Geen arbeidsovereenkomst? Ook dan kan werkgever aansprakelijk zijn voor schade van medewerker
Als een pizzakoerier tijdens de bezorging schade lijdt door een eenzijdig auto-ongeluk, wijst de pizzeria alle aansprakelijkheid af: er was geen arbeidsovereenkomst. Toch oordeelt het gerechtshof dat deze werkgever de schade moet vergoeden. Een ...