Waarom je jouw intellectuele eigendom moet beschermen

Ideebescherming Idee & Merk Auteursrecht

Dat is natuurlijk ontzettend weinig. Met name als je bedenkt dat uit hetzelfde Europese onderzoek blijkt dat de omzet aanzienlijk kan stijgen wanneer je jouw intellectueel eigendom hebt beschermd. Wij kunnen alleen maar bevestigen dat het heel belangrijk is om jouw intellectuele eigendom te beschermen en vast te leggen. Wij geven een aantal redenen waarom.

Inbreuk tegengaan

De eerste reden ligt misschien wel het meest voor de hand. Het intellectueel eigendomsrecht beschermt bedrijven tegen inbreukmakers.

Het is vervelend als je veel tijd en geld steekt in de ontwikkeling van een bepaald merk en/of product om vervolgens te constateren dat een concurrent hier zomaar mee aan de haal gaat. Met name als jouw merk of product steeds populairder wordt, is de kans aanwezig dat er namaakproducten op de markt verschijnen.

Als je bijvoorbeeld jouw merknaam hebt geregistreerd dan is het eenvoudiger om hier tegen op te treden. In sommige gevallen is het bezitten van een intellectueel eigendomsrecht alleen al voldoende om een potentiële inbreukmaker af te schrikken. Mocht er toch inbreuk worden gemaakt dan heb je met jouw merkregistratie een middel in handen om de inbreukmaker te stoppen.

Een waardevol marketingmiddel

Om succesvol te worden én te blijven is het belangrijk dat je opvalt tussen de concurrenten. Met andere woorden, het is belangrijk dat je je kunt onderscheiden. Natuurlijk zijn er verschillende manieren om dit te bereiken maar de basis van het succes ligt bij jouw identiteit, imago en merkstrategie. Deze punten gaan hand in hand met jouw handelsnaam en merk. Je wil niet dat een ander een logo of merknaam gebruikt die overeenstemt met die van jou. Dat tast het onderscheidend vermogen aan.

Als je jouw merk en/of logo hebt geregistreerd dan kun je bovendien voorkomen dat een ander bedrijf het merk gebruikt op een manier die jouw reputatie kan aantasten. Als je dit niet kunt voorkomen dan komt dit de betrouwbaarheid en dus het imago van jouw onderneming niet ten goede.  

Verhoging van de waarde van je bedrijf

Niet alleen biedt het intellectueel eigendomsrecht ruimte om jouw onderneming goed op de kaart te zetten maar ook op andere vlakken kan het de waarde van jouw bedrijf flink verhogen.

Het creëren van een nieuw product kost vaak veel tijd, geld en moeite. Uiteindelijk moet het nieuwe product een bron van inkomsten opleveren, maar dan moet je wel voorkomen dat een ander profiteert van de gemaakte investeringskosten. Je moet zorgen dat je een monopolie verkrijgt, dat jij dus de enige bent die een bepaald product mag verkopen. Het intellectueel eigendomsrecht kan je hierbij helpen.

Een intellectueel eigendomsrecht kan zelfs direct zorgen voor een bron van inkomsten. Als een ander gebruik wil maken van jouw octrooirecht, modelrecht en of merkrecht dan kun daar namelijk een vergoeding voor vragen. In ruil voor de vergoeding geef je een licentie of een gebruiksrecht af.

Bescherm jouw intellectuele eigendom

Er zijn dus genoeg redenen om over te gaan tot het beschermen van jouw intellectuele eigendom. Heb jij vragen over hoe je dit het beste kunt doen? Wij helpen je graag verder!

Profielafbeelding Esther Brons-Stikkelbroeck

Contactinformatie

Esther Brons-Stikkelbroeck


06 28090966
esther@doenlegal.nl Socials

DOEN Legal Blog