Specialisten in arbeidsrecht

Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met het arbeidsrecht. Je wil mensen aannemen om je bedrijf of merk te laten groeien, of je wil juist afscheid nemen van personeel, omdat ze niet aan jouw verwachtingen voldoen. Het kan ook zijn dat je te maken hebt met een (langdurig) ziektegeval of een herinrichting of reorganisatie van je bedrijf. In dat soort situaties wil je een professionele en prettige arbeidsrechtadvocaat als jouw persoonlijk adviseur. Iemand die je begrijpt en met je meedenkt. Iemand die ook oog heeft voor de lange termijn belangen.

 

Wij zijn daar goed in. Onze arbeidsrechtadvocaten hebben verstand van zaken en zijn ook in staat om in jouw belang mee te denken. Voor elke arbeidsrechtelijke vraag kan je bij ons terecht, of het nou gaat om het opstellen of opzeggen van arbeidscontracten, ziektegevallen, werken met oproepkrachten of zzp’ers (en dus een overeenkomst van opdracht) of de mogelijkheden voor ontslag: wij kennen het arbeidsrecht van binnen en van buiten.

 

Arbeidsovereenkomst opstellen

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor personeelszaken. Arbeidsrecht ken specifieke regels. Als je die niet kent, dan kan dat vervelende gevolgen hebben.

  • Wanneer mag je bijvoorbeeld een proeftijd afspreken?
  • Hoe kun je voorkomen dat werknemers er met jouw ideeën vandoor gaan?
  • Kun je werknemers tegenhouden om bij de concurrent te gaan werken of om collega’s mee te nemen?
  • Welke afspraken kun je in een personeelshandboek opnemen en wat mag je wijzigen?
  • Is er een cao van toepassing?
  • Welke verplichtingen vloeien voort uit het gelijke behandelingsrecht? 

Arbeidsovereenkomst opzeggen

Het arbeidsrecht kent ook bijzondere regels rondom het einde van het dienstverband. Veel (internationale) bedrijven weten dat niet of zijn niet volledig op de hoogte. Het niet op een juiste manier beëindigen van een dienstverband zorgt voor vervelende en dure complicaties. Alleen al daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. 

  • Hoe moet je bijvoorbeeld handelen als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verstrijkt?
  • En als je niet tevreden bent over jouw werknemer, wat kun je dan het beste doen? 
  • Mag je een werknemer overplaatsen naar een andere locatie of functie? 
  • Wanneer mag je iemand naar huis sturen? 

Flexibele arbeidsrelatie

In de huidige markt wil je wellicht jouw onderneming zo flexibel mogelijk inrichten, zodat je wendbaar bent. Een personeelsbestand dat kan worden aangepast aan veranderende omstandigheden is dan prettig. Dat kan met behulp van uitzendkrachten, oproepkrachten of gedetacheerde werknemers. Maar je kunt ook zzp’ersinhuren. Het is belangrijk om de afspraken met flexibele arbeidskrachten goed vast te leggen om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.

Ontslag

Soms werkt een arbeidsrelatie niet zoals de bedoeling was. Dan wil je afscheid nemen van personeel. Of de verdiensten vallen tegen, waardoor je als ondernemer in de personeelskosten moet snijden. Of een werknemer is langdurig ziek en je wil graag een nieuw iemand aannemen. Elke reden voor ontslag vraagt om een andere aanpak en heeft andere spelregels en consequenties. Denk aan het betalen van een transitievergoeding of een billijke vergoeding. Wij weten welke routes er bewandeld kunnen worden en hoe wij samen tot het beste resultaat kunnen komen. Een resultaat dat bij jou past. Soms is dat door te procederen, maar meestal door het gesprek aan te gaan. 

Ben je ondernemer en heb je te maken met personeel?

Onze arbeidsrechtadvocaten hebben ervaring met alle kwesties die met arbeidsrecht te maken hebben. Heb je een vraag over arbeidsrecht? Of heb je advies nodig van een ervaren arbeidsrechtadvocaat? Neem dan vrijblijvend contact op met DOEN Legal. 

Een eerste kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend!

 

Esther Brons-Stikkelbroeck

06 28090966 esther@doenlegal.nl
Leer Esther kennen