Franchiserecht

Franchise is een systeem voor de afzet van goederen of diensten, gebaseerd op een hechte en voortdurende samenwerking tussen onafhankelijk ondernemingen. Die sluiten daarvoor een franchiseovereenkomst. De wet kent een bijzondere regeling voor dit soort overeenkomsten: de wet franchise. Samen met de rechtspraak vorm dit het franchiserecht.

 

Exploiteer jij jouw merk via een netwerk van zelfstandig ondernemers en kun je wel wat hulp gebruiken bij het bouwen, in stand houden of wijzigen van dat netwerk? Wij hebben ruime ervaring met franchise en diepgaande kennis van wet en regelgeving.  

Een franchiseketen opzetten

Je hebt een prachtig concept ontwikkeld en je hebt ook al de eerste resultaten geboekt met je eigen onderneming. Nu wil je dit succes graag verveelvoudigen door samen te werken met andere ondernemers. Je wilt jouw merk en werkwijze aan hen in gebruik geven en denkt aan een franchisenetwerk! Wij kijken graag met je mee hoe je zo’n netwerk het beste kunt opzetten en hoe je het papierwerk kunt vormgeven. Wij zijn op de hoogte van zowel wetgeving als de gebruikelijke werkwijze. 

Geschillen met franchisenemers

Hoe goed de afspraken ook op papier staan en ondanks de goede bedoelingen van samenwerkende partners, soms ontstaan er toch meningsverschillen. Bijvoorbeeld over de manier waarop er binnen de franchiseformule gewerkt moet worden, of over de besteding van vergoedingen. Wij kunnen de juiste ondersteuning bieden. De ene keer door in overleg naar een oplossing te zoeken en de andere keer door te procederen. Wij denken in kansen en oplossingen, niet in problemen. 

Omzetprognoses en goodwill

Heb je te maken met franchise specifieke onderwerpen, zoals discussie over omzetprognoses of een verschil van mening over goodwill? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben reeds meerdere (grote en kleine, nationale en internationale) franchise-organisaties ondersteund bij het oplossen van dit soort problemen. 

Esther Brons-Stikkelbroeck

06 28090966 esther@doenlegal.nl
Leer Esther kennen