Modellenrecht

Het tekeningen- en modellenrecht is een intellectueel eigendomsrecht dat uiterlijke vormgeving beschermt. Dat gaat zowel om twee - als driedimensionale ontwerpen. De advocaten bij DOEN Legal hebben veel ervaring op het gebied van modellenrecht. 

 

Heb je vragen over het modellenrecht? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Het modellenrecht

Het modellenrecht speelt een rol in veel verschillende branches en sectoren. Voor architecten, modeontwerpers, ontwerpers van verpakking en gebruiksvoorwerpen kan het interessant zijn om een modellenrecht te registeren. Voorwerpen die voor bescherming in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld kleding, meubels of gebruiksvoorwerpen. Het registreren van een model kan aantrekkelijk zijn omdat het een concurrentievoordeel kan opleveren. Een concurrent mag de vormgeving namelijk niet namaken.

Optreden tegen modelinbreuk

Als houder van een model heb je het exclusieve recht om een model te gebruiken. Dat betekent dat je kunt optreden tegen een ander die een product op de markt brengt dat dezelfde algemene indruk wekt als jouw product. Merk je dat iemand een product verkoopt dat hetzelfde uiterlijk heeft als jouw model dan is het verstandig om daar tijdig tegen op te treden. Als je vermoedt dat er sprake is van modelinbreuk, zorg dan dat je bewijs verzamelt voordat je de inbreukmaker aanspreekt.

Registeren modellenrecht

Een model komt voor modelrechtelijke bescherming in aanmerking als het ontwerp nieuw is en een eigen karakter heeft. Je verkrijgt een modelrecht door middel van inschrijving of registratie van het model bij een merkenbureau. Om bescherming te verkrijgen in het Benelux-gebied schrijf je het model in bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Om voor Europese bescherming in aanmerking te komen, kun je je model inschrijven bij de European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Een modelrecht wordt verkregen voor vijf jaar en kan vier keer worden verlengd met een termijn van vijf jaar. 

Advocaat modellenrecht

Onze advocaten modellenrecht adviseren je graag over het modellenrecht. Heb jij bijvoorbeeld geconstateerd dat inbreuk wordt gemaakt op jouw modellenrecht? Of word je juist beschuldigd van inbreuk? In beide gevallen kunnen we jou helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Wij helpen je graag!

Bel ons vrijblijvend.