Artiesten

Als artiest in de entertainmentindustrie lig je steeds meer onder een vergrootglas. Veel artiesten worden geconfronteerd met inbreuk op privacy of inbreuk op het portretrecht. Het recht geeft handvatten om hiertegen op te treden. Aangezien artiesten vaak creatief bezig zijn, speelt ook het intellectuele eigendomsrecht een belangrijke rol in de entertainmentbranche. Daarnaast heb je met diverse contractspartijen te maken zoals jouw management en overige samenwerkingspartners. De advocaten van DOEN Legal staan verschillende artiesten bij in de entertainmentbranche. 

Intellectuele Eigendomsrecht

Als artiest bouw je vaak een merk op om jezelf heen. Uiteraard wil je voorkomen dat een andere artiest een soortelijke merknaam en/of logo gaat gebruiken. Gelukkig kan je dat deels zelf in de hand houden. Je kunt je naam en/of logo namelijk als merk registeren. Met zo'n merkrecht kun je optreden tegen andere artiesten die een identieke naam hanteren. Daarnaast kun je optreden als iemand besluit om jouw merchandise na te maken en te verkopen. Ook kun je een ander verbieden jouw merk te bedrukken op overige producten.

Als je iets creëert zoals muziek en/of video's dan rust er mogelijk ook auteursrecht op jouw creatie. Met een auteursrecht kun je de ander verbieden om hetgeen jij hebt gecreëerd na te maken. Een auteursrecht kun je tegen een vergoeding overgedragen of in licentie geven. Dat houdt dus in dat een ander jouw creatie tegen een vergoeding en tegen bepaalde voorwaarden mag gebruiken. 

Media en privacy

Door uitingen in de media kan een artiest flinke reputatieschade oplopen. Wanneer je in de media vals wordt beschuldigd en/of wordt beledigd dan kan dat jouw eer of goede naam aantasten. In zo'n situatie kun je de ander sommeren om de publicatie offline te halen, een rectificatie te plaatsen en/of een schadevergoeding te betalen.

Daarnaast werkt het portretrecht bij artiesten anders dan bij onbekende personen. Er bestaat namelijk zoiets als verzilverbare populariteit en commercieel belang. Voor de publicatie van een portret van een artiest in een commerciële reclame-uiting is toestemming vereist van de artiest. 

Contracten

In de muziek en entertainmentbranche worden veel verschillende overeenkomsten gesloten. Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk dat je afspraken schriftelijk vastlegt. 
Voorbeelden zijn licentiecontracten, managementovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten. Wij kunnen je helpen bij het opstellen van deze contracten. Daarnaast procederen wij over stukgelopen samenwerkingen en inbreuken op intellectuele eigendom die contractueel zijn overgedragen.

Hulp nodig?

Word je geconfronteerd met uitingen in de media waardoor jouw reputatie wordt aangetast? Heb jij vragen over het intellectuele eigendomsrecht? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van een contract? Wij helpen je graag verder.

DOEN Legal Blog