Beauty

In de beauty- en cosmeticabranche staat creativiteit en vernieuwing centraal. Daardoor krijg je als ondernemer in deze branche vaak te maken met intellectuele eigendomsrechten. Daarnaast speelt de manier waarop beauty- en cosmeticaproducten worden vermarkt een belangrijke rol. Bedrijven proberen hun producten vaak te verkopen door middel van agenten, distributeurs en licentiehouders.

Intellectuele Eigendomsrechten

Het intellectueel eigendomsrecht is een verzamelnaam voor verschillende soorten rechten, namelijk het merkenrecht, het auteursrecht, het modellenrecht en het handelsnaamrecht. In de beauty- en cosmeticabranche spelen deze rechten een belangrijke rol. Met het merkenrecht en het handelsnaamrecht kun je bijvoorbeeld optreden tegen een concurrent die dezelfde naam gaat voeren. Zo kun je bijvoorbeeld optreden tegen producenten en handelaren die namaakproducten produceren en/verkopen. Via het auteursrecht en het modellenrecht kun je juist de vormgeving van jouw producten beschermen. 

Parallelimport

Voor veel merkhouders in de beauty- en cosmeticabranche is parallelimport een doorn in het oog. Bij parallelimport wordt legale handel verkocht maar zonder dat de merkhouder daarvoor toestemming heeft gegeven aan de handelaar. Handelaren kopen producten buiten Nederland goedkoper in en verkopen ze vervolgens op de Nederlandse markt tegen een lagere prijs. Dat komt omdat producten die door of met toestemming van de merkhouder op de markt zijn gebracht in Europa, vervolgens vrij kunnen worden verhandeld. Een handelaar moet wel kunnen aantonen dat de producten met toestemming van de merkhouder in Europa in het verkeer zijn gebracht.

Ondervind je problemen van parallelimport? Wij kijken graag samen met jou of je je tegen (ongeoorloofde) parallelimport kunt verzetten.

Contracten

In de beauty- en cosmeticabranche worden producten vaak vermarkt door middel van distributie, franchise of agentuur. Het zijn drie samenwerkingsovereenkomsten die overlap vertonen. Het verschil tussen deze drie samenwerkingsvormen is niet altijd duidelijk. Toch is het wel belangrijk om ze van elkaar te onderscheiden want de juridische regels zijn verschillend.  

Onze advocaten hebben veel kennis en ervaring bij het begeleiden van ondernemingen bij hun commerciële samenwerking. Denk hierbij aan het opstellen van contracten en aan het adviseren over het beëindigen van contracten. Maar ook procederen wij als een geschil is ontstaan.

Hulp nodig?

Onze advocaten hebben veel ervaring in de beautybranche. Diverse merkhouders hebben wij geholpen bij kwesties rondom het intellectuele eigendomsrecht. Wij hebben hen ook geadviseerd over commerciële samenwerkingscontracten. Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze advocaten, wij helpen je graag verder.

DOEN Legal Blog