Fotografen
Vaak wordt gedacht dat foto's die op internet staan door iedereen mogen worden gebruikt. Niets is minder waar. Op een foto rust namelijk auteursrecht. Dat betekent dat je als fotograaf een ander kan verbieden om jouw foto's te gebruiken, te openbaren en te bewerken. Als je erachter komt dat jouw foto zonder toestemming wordt gebruikt dan kun je daar iets tegen doen.
Auteursrecht op een foto
Het auteursrecht houdt in dat de maker van een creatieve prestatie het recht heeft om op te treden tegen ongeoorloofde namaak of openbaarmakingen. Op de meeste foto's rust auteursrecht. Voorwaarde is wel dat de foto genoeg creatief moet zijn. De drempel om aan deze voorwaarde te voldoen ligt heel erg laag. Dat betekent dus dat er al snel auteursrecht rust op een foto. Op het moment dat de foto wordt gemaakt, ontstaat het auteursrecht automatisch.
Is er sprake van onrechtmatig gebruik?
In de meeste gevallen levert het openbaren van een foto zonder toestemming van de fotograaf onrechtmatig gebruik op. De hoofdregel is dat een ander toestemming nodig heeft van de fotograaf voor het gebruik van een foto. Er gelden wel uitzonderingen. Als de foto bijvoorbeeld wordt geplaatst op social media dan mag een ander deze post zonder jouw toestemming delen op het platform. Daarentegen is het niet toegestaan om een eigen post met de foto te maken of post met foto te plaatsen op de eigen website.
Aanspreken van de inbreukmaker
Als je als fotograaf constateert dat iemand jouw foto zonder toestemming gebruikt dan kun je daartegen optreden. Voordat je de inbreukmaker benadert is het verstandig om bewijs te verzamelen. Staat de foto bijvoorbeeld op een website, maak dan een screenshot. Vervolgens kun je de inbreukmaker aanspreken op het onrechtmatige gebruik en een schadevergoeding verhalen op de inbreukmaker.
De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de omstandigheden. Normaal staat de schadevergoeding gelijk aan het bedrag dat de fotograaf als licentievergoeding zou hebben gekregen als vooraf om toestemming was gevraagd. Als de naamsvermelding ontbreekt bij de foto dan kan om een extra vergoeding worden gevraagd. Het ontbreken van de naamsvermelding is namelijk een inbreuk op de persoonlijkheidsrechten van de maker. Ook als de foto wordt bewerkt zonder toestemming van de fotograaf dan is er sprake van inbreuk op de persoonlijkheidsrechten. Als fotograaf kun je dan om een hogere schadevergoeding vragen.
Hulp van een advocaat
Twijfel je of er auteursrecht rust op jouw foto? Of heb je hulp nodig bij het schrijven van een brief aan de inbreukmaker om inbreuk op jouw auteursrecht te stoppen? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.
DOEN Legal Blog
Diederik Molier nieuwe partner DOEN Legal
2 minWe zijn het jaar 2025 goed van start gegaan.
Zo maak je wél reclame voor je duurzame product of dienst
3 minEr zijn ondernemers die consumenten bewust misleiden. Toch kan het voorkomen dat jij je uit over-enthousiasme duurzamer voordoet dan je daadwerkelijk bent. En of je dat nu bewust of onbewust doet, de gevolgen zijn hetzelfde. Je zet de consument op het verkeerde been. Bovendien treedt de Autoriteit Consument & Markt inmiddels op tegen greenwashing. Houd je je niet aan de regels, dan riskeer je een aanzienlijke boete.


De Tony’s lookalike-repen, hoe zit dat juridisch?
1 minSinds gisteren liggen vier opvallende verpakkingen van Tony’s Chocolonely in de winkelschappen. Deze verpakkingen lijken veel op bekende chocoladerepen. Misschien heb je wel twee keer moeten kijken toen je de repen in de winkel zag liggen. Het is geen toeval dat Tony’s kiest voor deze lay-out. Op deze manier wil zij namelijk aandacht vragen voor misstanden in de chocolade-industrie. In deze industrie is illegale kinderarbeid en moderne slavernij nog altijd een probleem.