Auteursrecht

Het auteursrecht zorgt ervoor dat creatieve en originele prestaties worden beschermd tegen ongeoorloofde namaak of openbaarmakingen. Daarmee is het een goed middel om creativiteit te beschermen en te exploiteren. Auteursrecht kan rusten op kunstwerken, muziek, vormgeving, design en formats. Wij hebben bij DOEN Legal tientallen jaren ervaring met het adviseren en procederen over auteursrechtelijke kwesties.

Ontstaan

Het auteursrecht ontstaat vanzelf, namelijk op het moment dat je iets hebt gecreƫerd dat uniek en origineel is. Er is dus geen aparte registratieprocedure nodig. Aan de ene kant is dat prettig want het is een goedkope en snelle manier om je creativiteit te beschermen, maar het heeft ook nadelen. Het is bijvoorbeeld lastiger om te bewijzen dat jij een bepaalde creatie als eerste hebt bedacht. Daarmee is de kans dat anderen claimen dat zij de eerste zijn geweest vrij groot. Daarom is het belangrijk dat je maatregelen neemt om te kunnen bewijzen dat jij het eerste was met dit idee, bijvoorbeeld door de registratie van een i-DEPOT.

Exploitatie

Het auteursrecht is ook geschikt om te exploiteren. Dat kan door de verkoop en/of overdracht van het auteursrecht, maar vaak is het handiger om een licentie te verlenen. Dan geef je aan een ander het recht om het auteursrecht tegen bepaalde voorwaarden te gebruiken. In ruil voor dit gebruik betaalt de licentienemer bijvoorbeeld een vergoeding (royalty). Wij hebben veel ervaring met het opstellen, beoordelen en aanpassen van dit soort contracten en constructies. 

Handhaving

Als een werk - waar auteursrecht op rust - zonder toestemming wordt gekopieerd, nagemaakt of bewerkt, kan er sprake zijn van een inbreuk op het auteursrecht. Ook in dat geval kunnen wij helpen met het bestrijden hiervan. In eerste instantie sturen we een sommatiebrief waarin wij eisen dat de inbreukmaker de inbreuk stopt. Als dit geen resultaat oplevert, kunnen we - in overleg - een juridische procedure starten om bij de rechter af te dwingen dat de inbreuk stopt en dat eventuele schade en kosten worden vergoed. 

Hulp nodig?

Heb jij een vraag over het auteursrecht? Bijvoorbeeld omdat iemand jouw creatieve creatie namaakt en je daar een einde aan wilt maken. Of juist omdat je graag een licentieovereenkomst wil laten opstellen? Wij helpen je graag verder. 

Wij helpen je graag!

Bel ons vrijblijvend.