Merkenrecht

Het merkenrecht maakt onderdeel uit van het intellectuele eigendomsrecht. Een merk is een teken waarmee je je onderscheidt van concurrenten. Een merk kan een naam, logo of slogan zijn maar ook bijvoorbeeld de vorm van een verpakking of een kenmerkende kleur. Het merkenrecht geeft merkhouders een exclusief recht om een ander te verbieden om het merk te gebruiken zonder hun toestemming. 

 

Een merk beschermen

Anders dan bij het auteursrecht wordt jouw merknaam of logo niet automatisch beschermd door het merkenrecht. Het exclusieve recht op een merk ontstaat pas nadat het merk is ingeschreven bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) of het European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Bij de aanvraag bepaal je voor welke specifieke producten of diensten je het merk wilt registreren. De inschrijving is 10 jaar geldig. Als de inschrijving na 10 jaar is verlopen, dan kun je de registratie weer met 10 jaar verlengen. Let op dat de merkregistratie niet verloopt, als dat het geval is dan verlies je jouw exclusieve recht. Het is dus noodzaak om jouw merkregistratie te vernieuwen voordat deze is verlopen.

Inbreuk merkenrecht

Als je vermoedt dat een ander jouw merk gebruikt zonder toestemming dan is het verstandig om adequaat te handelen. Het is belangrijk om eerst bewijs te verzamelen. Maak foto's en screenshots en verzamel aankoopbewijzen. Neem daarna contact op met de inbreukmaker. Als de inbreukmaker geen gehoor geeft dan kun je een juridische procedure starten. In dat geval vraag je aan de rechtbank om een verbod op te leggen.

Het merkenrecht geeft een exclusief recht

Als jouw merk is geregistreerd, heb je het exclusieve recht in handen om het merk te gebruiken voor de waren en diensten waarvoor het merk staat ingeschreven. Dat betekent dat andere bedrijven het merk niet zonder jouw toestemming mogen gebruiken. Doet een bedrijf dat toch? Dan kun je daartegen optreden. Op die manier kun je de reputatie en goede naam van jouw merk beschermen en voorkom je dat de consument wordt misleid.

 

 

Advocaat merkenrecht

Heb jij geconstateerd dat er inbreuk wordt gemaakt op jouw merkenrecht? Of word je juist beschuldigd van het maken van inbreuk? In beide gevallen is het verstandig om een merkenrecht advocaat in te schakelen. Onze advocaten hebben veel ervaring op het gebeid van het merkenrecht. Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Wij helpen je graag!

Bel ons vrijblijvend.