04 Apr
2 min

Koopjesplatform TEMU

Merkenrecht Modellenrecht Auteursrecht

TEMU is een Chinese website waar je van alles kunt kopen. Van kleding tot cosmetica en van electronica tot huishoudelijke producten. Het belangrijkste selling point van dit verkoopplatform is echter de prijs: alles is spotgoedkoop. Ook is het mogelijk om gratis producten te ontvangen door bijvoorbeeld links door te sturen naar familie en vrienden. Het is dan ook niet vreemd dat dit platform steeds populairder wordt.

De kwaliteit van de producten zelf valt echter vaak tegen. Dit nog los van de vraag hoe ethisch, duurzaam en veilig het is om überhaupt iets bij TEMU te bestellen. Veel producten voldoen niet aan de veiligheidsvoorschriften van de Europese Unie. Zo schrijft TIE: Toy Industries of Europe (TIE), de Europese brancheorganisatie voor speelgoed dat speelgoed van TEMU een veiligheidsrisico van vormt voor kinderen. 

Een van de grootste juridische bezwaren tegen het kopen bij TEMU, is dat er heel veel namaakproducten te koop zijn. Omdat bij die verkoop vaak foto’s van de originele producten worden gebruikt, is dat niet altijd eenvoudig vast te stellen. 

Ook zijn de privacy voorwaarden van TEMU zacht gezegd dubieus. In hun gebruikersvoorwaarden staat namelijk dat TEMU data mag delen met de Chinese overheid. Dit kan gaan om woon- en IP-adressen, bankgegevens en apparaatgegevens. 

Kortom, er zitten dus flink wat nadelen aan de spotgoedkope producten van het koopjesplatform TEMU dat er zowel juridisch als ethisch eigen normen op na lijkt te houden.

DOEN Legal Blog