04 Apr
Bert-Jan van den Akker
2 min

Muzieklabel verwijdert muziek op TikTok

Mediarecht

Recent heeft het Amerikaanse muzieklabel Universal Music Group alle muziek van haar artiesten van TikTok verwijderd. De reden hiervoor is het feit dat de geldende afspraken over het muziekgebruik op TikTok afliepen en dat het niet lukte om tot een nieuwe deal te komen. Universal stelt dat het bedrijf achter TikTok, ByteDance, geen eerlijke prijs wil betalen voor de muziekrechten. TikTok laat op haar beurt weten teleurgesteld te zijn dat Universal "zijn eigen hebzucht belangrijker vindt dan de belangen van zijn artiesten".

Hoe dan ook, door het mislukken van de onderhandelingen worden TikTok-video's met muziek van artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish en Harry Styles nu zonder geluid afgespeeld. Gebruikers kunnen er weliswaar voor kiezen om een ander liedje te gebruiken in hun filmpje, maar veel gebruikers hebben daar niet zoveel aan omdat er specifiek op een bepaald nummer wordt geplaybackt of gedanst. 

Grote muzieklabels klagen al langer dat TikTok geen eerlijke prijs betaalt voor de muziek van artiesten, maar het verwijderen van liedjes is voor veel bedrijven nog net een stap te ver. Immers, het biedt (opkomende) artiesten ook een mooi platform om zichzelf en hun muziek te promoten. Zo sloten Warner Music Group en Sony Music Entertainment wel nieuwe licentieovereenkomsten met TikTok.

Universal heeft inmiddels een persbericht opgesteld. Dat is hier te vinden: https://bit.ly/3HFYiz9

Profielafbeelding Bert-Jan van den Akker

Contactinformatie

Bert-Jan van den Akker


06 28090955
bert-jan@doenlegal.nl Socials

DOEN Legal Blog