04 Apr
2 min

Auteursrecht op Mickey Mouse vervallen

Merkenrecht Auteursrecht

Per 1 januari is in de Verenigde Staten het auteursrecht op Mickey Mouse, zoals afgebeeld in de animatiefilm Steamboat Willie uit 1928 komen te vervallen. De reden hiervoor is dat auteursrecht in de Verenigde Staten 95 jaar geldig is en Steamboat Willie was het debuut van de muis van The Walt Disney Company. In Nederland kennen we soortgelijke wetgeving. Hier vervalt het auteursrecht op een werk 70 jaar na het overlijden van de maker.

Hoewel dit betekent dat het nu iedereen vrij staat om Steamboat Willie op elke gewenste manier te bewerken of te kopiëren betekent dat niet dat je zomaar vrijuit de modernere Mickey Mouse kunt gaan nabootsen. Disney heeft de afbeelding van Mickey Mouse op allerlei manieren als merk geregistreerd en het is zo goed als zeker dat het bedrijf iedereen zal aanklagen die meer nabootst dan (de karakters uit) Steamboat Willy.

Toch is er naar aanleiding van dit verval van het auteursrecht direct al een horrorfilm aangekondigd met Mickey in de hoofdrol: Mickey's Mouse Trap. De film gaat over een groep vrienden die wordt geterroriseerd door een moordenaar met een Mickey Mouse-masker. Het is nog onbekend wanneer de film verschijnt.

DOEN Legal Blog