04 Apr
Bert-Jan van den Akker
2 min

Oppassen met verregaande merkinbreuken

Merkenrecht

Met een merkrecht kun je een ander, die een overeenstemmend merk gebruikt voor dezelfde producten aanpakken. Zeker als je een merk hebt dat heel erg bekend is. Toch moet je wel oppassen dat je daarbij niet je hand overspeelt. Dat laatste lijkt nu aan de hand te zijn met Red Bull. 

Red Bull wilde THE BULLDOG™ verbieden om ook energiedrankjes te verkopen omdat door het woordje "Bull" de merknamen te veel op elkaar zouden lijken. Daarbij ging de Oostenrijkse fabrikant er met gestrekt been in, door de vordering niet alleen te richten de energy drinks, maar eigenlijk op alles wat van The Bulldog was. Dus coffeeshops, cafés, hotels en The Bulldog-merchandising. Uiteindelijk oordeelde het Europese Hof in 2017 dat er van merkinbreuk geen sprake was.

Vervolgens diende The Bulldog een schadeclaim in tegen Red Bull en met succes. Afgelopen donderdag oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat Red Bull onrechtmatig gehandeld heeft jegens The Bulldog vanwege het verhinderen van de exploitatie van The Bulldog Energy Drink. De rechter stelt daarbovenop dat Red Bull volledig aansprakelijk is voor de schade die The Bull Dog geleden heeft door het niet kunnen verkopen van zijn drankjes. 

De exacte hoogte van de schade moet nog worden vastgesteld, maar het is sowieso uniek dat een merkhouder zo wordt afgestraft voor het handhaven van zijn merkrechten.

Profielafbeelding Bert-Jan van den Akker

Contactinformatie

Bert-Jan van den Akker


06 28090955
bert-jan@doenlegal.nl Socials

DOEN Legal Blog