04 Apr
Bert-Jan van den Akker
2 min

Philips dagvaardigt Boombrush wegens inbreuk modelrecht

Modellenrecht

Philips heeft de Nederlandse start-up Boombrush gedagvaard, omdat het ontwerp van haar elektrische tandenborstel inbreuk zou maken op het hashtag#modelrecht van de Sonicare DiamondClean-tandenborstel van Philips.

Een modelrecht beschermt het uiterlijk van een gebruiksvoorwerp.

Echter, om succesvol een modelrecht in te kunnen roepen, moet het model waarvoor je bescherming claimt nieuw zijn én een eigen karakter hebben. Verder zijn onder meer de uiterlijke kenmerken die uitsluitend door de technische functie worden bepaald, uitgesloten van bescherming.

Om die reden stelt Philips dat een aantal - niet technische - typische kenmerken, identiek zijn. 

Boombrush ontkent dat. Een woordvoerder zegt: "Binnen de grenzen van het ontwerp voor een elektrische tandenborstel verschillen de modellen best wel. Ons model is bijvoorbeeld rond, terwijl het handvat van Philips vierkant is, met afgeronde hoeken. Verder zit de knop van de Sonicare op ongeveer twee derde van het handvat, en de knop van Boombrush op drie kwart".

Een Philips-woordvoerder zegt dat Philips sinds 2020 meerdere keren met Boombrush heeft gesproken over de gelijkenissen van de twee tandenborstels in het ontwerp, "om gezamenlijk tot een oplossing te komen". Maar dat is volgens hem niet gelukt.

Profielafbeelding Bert-Jan van den Akker

Contactinformatie

Bert-Jan van den Akker


06 28090955
bert-jan@doenlegal.nl Socials

DOEN Legal Blog