Terugroepactie Babboe bakfietsen

Babboe moet de handel van bakfietsen staken, omdat de veiligheid van de fietsen niet geborgd is. Zodra aangetoond is dat de fietsen veilig zijn, mogen ze weer verkocht worden. Bij een aantal typen van de fiets, zijn de geconstateerde risico’s zodanig ernstig, dat de NVWA een terugroepactie (product recall) heeft geëist.

Een #recall is het terugroepen van producten door de leverancier. De actie als zodanig is niet in de wet geregeld en wordt uitgevoerd omdat er een onveilige situatie is ontstaan.

Een producent is #aansprakelijk voor de schade die het gevolg is van een gebrekkig product. Als regel geldt, dat een product als gebrekkig wordt beschouwd, wanneer het niet de veiligheid biedt die mag worden verwacht gegeven de omstandigheden. Met een recall probeert de leverancier de schade en aansprakelijkheid zo klein mogelijk te houden. De kosten van de terugroepactie zelf zijn aanzienlijk, net als het omzetverlies en de aantasting van de goede naam.

Terugroepacties komen veel voor. Afgelopen week zijn niet alleen de Babboe bakfiets teruggeroepen, maar ook het speelgoedzwaard van Flying Tiger, Zeeman knuffeldoekjes, DekaVers tompoucen en Action keukengerei.

Een terugroepactie komt overigens niet altijd in het nieuws. Soms wordt de actie in stilte uitgevoerd en wordt het onveilige product uit de handelsketen genomen voordat het de eindgebruiker heeft bereikt.

Hoe kun je je als producent of distributeur wapenen tegen de gevolgen van een terugroepactie?

🍏 Door goede afspraken te maken binnen de keten
🍏 Door een recall-verzekering af te sluiten
🍏 Door een recall-procedure op papier te zetten
🍏 Door te zorgen dat producten controleerbaar en traceerbaar zijn

Dit alles kan van substantieel belang zijn bij de afwikkeling.

Profielafbeelding Esther Brons-Stikkelbroeck

Contactinformatie

Esther Brons-Stikkelbroeck


06 28090966
esther@doenlegal.nl Socials

DOEN Legal Blog