04 Apr
Bert-Jan van den Akker
2 min

Amerikaanse rappers aangeklaagd voor gebruik van muzieknummer

Auteursrecht

De Amerikaanse rappers Ye en Ty Dolla $ign zijn aangeklaagd door de erfgenamen van Donna Summer, omdat zij zonder toestemming onderdelen van het nummer 'I Feel Love' hebben nagemaakt en verwerkt in een nieuw nummer. De nabestaanden eisen een schadevergoeding.

De twee artiesten hadden al eerder gevraagd of ze het nummer mochten gebruiken, maar ze kregen geen toestemming. Vervolgens hebben de rappers alsnog een nummer gemaakt dat een sample bevat dat wel heel erg lijkt op de kenmerkende zanglijn van 'I Feel Love' van Summer. Het gaat om het nummer Good (Don't Die) dat op het eerder deze maand verschenen album Vultures 1 van Ye en Ty Dolla $ign staat. 

Toen de nabestaanden het nummer hoorden, hebben ze verschillende streamingdiensten gevraagd het liedje offline te halen. Sommige muziekplatformen hebben hier gehoor aan gegeven. 

Omdat Good (Don't Die) al miljoenen keer is gestreamd, eisen de erfgenamen een schadevergoeding. Daarnaast willen ze dat het nummer niet verder wordt verspreid. De zaak loopt tegen de twee rappers en het platenlabel van Ye.

Het is niet de eerste keer dat Ye en Ty Dolla $ign in de problemen komen omdat ze zonder toestemming een fragment van iemand anders hebben gebruikt op Vultures 1. De rappers hadden ook een aangepaste versie van het nummer War Pigs van Black Sabbath op het album staan. Black Sabbath-frontman Ozzy Osbourne schreef eerder op sociale media dat hij daarvoor geen toestemming had gegeven. Het fragment van War Pigs is inmiddels verwijderd en vervangen. 

Het zou mij niet verbazen als Good (Don't Die) hetzelfde lot wacht.

Profielafbeelding Bert-Jan van den Akker

Contactinformatie

Bert-Jan van den Akker


06 28090955
bert-jan@doenlegal.nl Socials

DOEN Legal Blog