04 Apr
Bert-Jan van den Akker
1 min

Overwinning rechtszaak tegen KLM

Milieuorganisatie Fossielvrij NL heeft gisteren een rechtszaak tegen KLMgewonnen over greenwashing. De Rechtbank Amsterdam oordeelde dat de luchtvaartmaatschappij in reclamecampagnes haar initiatieven op het gebied van duurzaamheid te positief voorstelde. 

In haar campagnes suggereerde KLM dat het mogelijk is om duurzaam te vliegen door CO2-uitstoot te compenseren of alternatieve brandstoffen te gebruiken. De rechter oordeelde echter dat bij de aanschaf van CO2-compensatie KLM niet kan bewijzen dat dit "daadwerkelijk een deel van het klimaateffect van vliegen vermindert, absorbeert of compenseert". En in de praktijk vliegt KLM nog vrijwel uitsluitend met fossiele brandstoffen. Ook in de toekomst is het gebruik van duurzamere brandstoffen nog onzeker, stelt de rechtbank.

Fossielvrij beschuldigt KLM van greenwashing en zij eiste dat de misleidende reclames worden stopgezet. Hoewel de rechtbank erkende dat consumenten niet eerlijk waren geïnformeerd, hoefde KLM de campagnes niet te corrigeren omdat ze al zijn geëindigd. Wel moet KLM in toekomstige reclames eerlijk zijn over de impact die vliegen op het milieu heeft.

Profielafbeelding Bert-Jan van den Akker

Contactinformatie

Bert-Jan van den Akker


06 28090955
bert-jan@doenlegal.nl Socials

DOEN Legal Blog