04 Apr
Bert-Jan van den Akker
2 min

Nyck de Vries verliest rechtszaak tegen investeringsmaatschappij

Contractenrecht

Nyck De Vries heeft een rechtszaak tegen investRand, de investeringsmaatschappij van Jeroen Schothorst, verloren. Hierdoor moet de voormalig Formule 1-coureur een bedrag van maar liefst 250.000 euro terugbetalen. Dit bedrag had De Vries in 2018 geleend van Schothorst om mee te kunnen doen in de Formule 2. De voorwaarde was dat als De Vries voor eind 2022 vast in de Formule 1 zou rijden, hij dit bedrag zou moeten terugbetalen én 50 procent van zijn inkomsten zou moeten delen met Schothorst. Maar als De Vries voor eind 2022 niet als Formule 1-coureur actief zou zijn, zou De Vries niets aan de investeringsmaatschappij verschuldigd zijn.

De Vries maakte tijdens de Grand Prix van Italië in 2022 zijn Formule 1-debuut, als vervanger van Alexander Albon bij Williams Racing. Het bleef dat seizoen bij slechts 1 race maar De Vries bereikte vervolgens wel een overeenkomst met Scuderia AlphaTauri F1 Team voor het Formule 1-seizoen in 2023.

De Rechtbank Amsterdam oordeelt nu dat De Vries met die ene race in 2022 voldoet aan de hiervoor genoemde voorwaarde van de geldlening en dus moet De Vries de investering van 250.000 euro met rente terugbetalen en daarnaast alsnog 50 procent van al zijn inkomsten als Formule 1-coureur ná eind 2022 afdragen aan Investrand. De advocaat van De Vries heeft al laten weten hoger beroep te overwegen.

Deze procedure is een direct gevolg van het feit dat het scenario van een eenmalige invalbeurt niet is meegenomen in het contract, waardoor een rechter er nu een knoop over heeft moeten doorhakken. Daarmee toont dit geschil het belang aan om bij het aangaan van een overeenkomst heel goed na te denken over alle situaties die zich tijdens en na de samenwerking kunnen voordoen.

Profielafbeelding Bert-Jan van den Akker

Contactinformatie

Bert-Jan van den Akker


06 28090955
bert-jan@doenlegal.nl Socials

DOEN Legal Blog