04 Apr
2 min

'Pokemon met Pistolen'

Merkenrecht Auteursrecht

'Pokemon met pistolen'. Zo wordt de computergame #Palworld van het Japanse bedrijf Pocket Pair Entertainment genoemd en dat is niet voor niets. De monsters in de spelwereld lijken erg veel op de bekende Pokémon karakters. Je kunt als speler meer dan honderd monsters verzamelen en die hebben net als in Pokémon bepaalde sterkten en zwaktes. Een gebruiker op X maakte vergelijkingsvideo's van de 3D-modellen uit beide games en zag maar kleine verschillen tussen monsters in Palworld en die uit de Nintendo Switch-games Pokémon Sword en Shield.

Juridisch betekent dit dat er sprake zou kunnen zijn van inbreuk op auteurs- en merkrechten, of populair gezegd, van #plagiaat. De eigenaar van de rechten op Pokemon, Nintendo, heeft een reputatie dat zij haar intellectuele eigendomsrechten actief handhaaft. Zijheeft echter nog niet gereageerd. De Pokemon fans hebben dat inmiddels al wel gedaan. De regisseur van Palworld laat op X weten dat de makers van het spel doodsbedreigingen krijgen vanwege de beschuldigingen van plagiaat.

Dat laat onverlet dat Palworld een enorme hit is met miljoenen verkochte exemplaren. Op het populairste moment speelden 1,7 miljoen mensen de game tegelijk.

Het wachten is nu op de reactie van Nintendo, want dat die er gaat komen, dat is wel zeker. 

DOEN Legal Blog